به گزارش ايسنا، رامين مهمانپرست ـ سخنگوي وزارت امور خارجه ـ عصر يكشنبه در سخناش در كانون فرهنگي تربيتي فجر در جمع مديران و معاونان آموزش و پرورش منطقه 9 تهران توضيح داد: پيام آمريكا درباره امنيت تنگه هرمز از طريق سفير آمريكا در سازمان ملل به سفير ما در سازمان ملل و از طريق سفير سوييس در تهران به وزارت خارجه منتقل شده است؛ همچنين اين پيام از طريق جلال طالباني نيز به ايران منتقل شده است.
او ادامه داد: اگر ايران پاسخي را به اين پيام را لازم بداند آن را اعلام خواهد كرد و اين موضوع در دست بررسي است كه به شكل مناسب انجام خواهد شد.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي كشورمان گفت: تامين امنيت خليج فارس و تنگه هرمز در اولويت اصلي سياست ماست و تمام تلاشمان اين است كه امنيت خليج فارس در بالاتري سطوح خود حفظ شود و پايدار بماند.
مهمانپرست با بيان اين كه اين اواخر درباره تنگه هرمز سخناني را به ايران نسبت دادند، خاطرنشان كرد: تنگه هرمز شاهراه حياتي براي تامين انرژي مورد نياز دنيا است، طبيعتا ايران تمام توان خود را براي امنيت آن به كار خواهد گرفت و تمام توان دفاعي ما براي تامين امنيت اين منطقه است.
وي در عين حال تاكيد كرد: تامين امنيت خليج فارس و تنگه هرمز اقدامي جمعي است و برخي قدرتهاي خارج از اين منطقه نميتوانند در مورد آن تصميم بگيرند. اين گونه اهداف سياسي و اقداماتي كه آنها دنبال ميكنند تهديدكننده صلح و ثبات و امنيت خليج فارس است و به برخي كشورهاي غربي كه ميگويند جمهوري اسلامي ميخواهد امنيت منطقه را بر هم بزند پاسخ ميدهيم كه براي ما اولويت اصلي تامين امنيت خليج فارس است و امنيت آن براي ما بيش از ساير كشورهاي مدعي است.
دستيار ويژه وزير خارجه ايران تاكيد كرد: به هيچ وجه تحمل نخواهيم كرد كه قدرتهاي بيرون از منطقه تصميم بگيرند كه چه كشوري از منافع منطقه بهرهمند شود و چه كشوري از آن بهرهمند نشود و از آن محروم شود. اظهارات و اقداماتي را كه برخي كشورها در اين مسير دنبال ميكنند تهديدكننده امنيت منطقه ميدانيم و به آنها اين را گوشزد ميكنيم.
سخنگوي وزارت خارجه همچنين در سخنانش با اشاره به موقعيت ژئوپلوتيك و جغرافياي ايران با بيان اين كه آمريكا دو هدف بهرهبرداري از منابع انرژي و مستقر كردن رژيم صهيونيستي را در منطقه دنبال ميكند، گفت: امروز اين رژيم صهيونيستي است كه سيستم كشورهاي غربي را مديريت ميكند.
او با بيان اين كه انقلاب ما براي اين بود كه مباني حركتمان اسلامي باشد و ما نميخواهيم با شرق و غرب ارتباطمان را قطع كنيم، افزود: در دوران 32 ساله انقلاب ما فتنههاي بزرگي را پشت سر گذاشتهايم. اما امروز پيام ملت ما به گوش مردم ديگر كشورها رسيده است و آمريكاييها متوجه شدهاند با وجود همه فشارها ملت ما به سرعت در حال پيشرفت است. دسترسي ملت ما به علوم پيشرفته نويد اين را ميدهدكه ما در دنياي آينده بتوانيم براي كشورهاي مستقل و آنها كه دوست دارند در آينده استقلال خود را به دست آورند الگو باشيم. آمريكاييها فشارها را افزايش دادند تا اين كه فشارها را به شكل معناداري در مورد بحث هستهيي تشديد كردند.
وي با اشاره به پيگيريهاي ايران براي دستيابي به حقوق هستهيي خود خاطرنشان كرد: در دوره اصلاحات بحث اعتمادسازي را مطرح كردند و كم كم تمام مراكز ما پلمب شد. پروتكل الحاقي را داوطلبانه اجرا كرديم بيش از دو سال طول كشيد وآنها مرتب خواستههايشان را افزايش دادند.
مهمانپرست با تاكيد بر اين كه امروز ايران در بحث هستهيي خودكفا است، گفت: ما به صورت كامل چرخه سوخت را از ابتدا تا انتها توسط جوانانمان انجام ميدهيم. كشور ما هستهيي شده است و اين دانش را به صورت بومي در اختيار داريم و بيش از دو هزار دانشمند زير 35 سال در زمينه دانش هستهيي داريم.
سخنگوي وزارت خارجه اضافه كرد: بايد بررسي كرد كه چرا اخيرا اتهامات در جنبهها مختلف حتي بيمنطق عليه ملت ما زياد شده است. آمريكا يكباره حرفهايي بياساسي ميزند و ما را به تروريسم متهم ميكند و ادعاي مضحك ترور سفير عربستان در آمريكا را مطرح ميكند. بحث حقوق بشر و هستهيي را در دستور كار خود قرار دادهاند تا فشارها را افزايش دهند. زيرا آنها ميدانند امروز با طرح بيداري اسلامي در خاورميانه مواجه هستند. خواب غرب در خاورميانه آشفته شده است و اين حركتها زنگ خطري براي آمريكا و اسراييل است. وابستگي به آمريكا قطع خواهد شد و اهداف سياست خارجي كشورهاي مستقل به جاي اين كه منافع اسراييل وآمريكا را دنبال كند منافع ملي خودشان را دنبال ميكند. آنها ريشه اين حركتها را مقاومت مردم ما در منطقه ميدانند، مردم ما در دنيا صاحب عزت شدهاند.
او با بيان اين كه سياستهاي غلط دنياي غرب جوامع آنها را به لحاظ سياسي و اقتصادي با چالش جدي مواجه كرده است، گفت: مردم در كشورهاي غربي امنيت و رفاه خود را از دست دادهاند و شاهد حركتهايي بوديم كه به سمت مقابله با نظام سرمايهداري پيش ميرود و ميخواهد ريشه اين نظام را از بين ببرد.
وي با بيان اين كه آمريكاييها علت همه اين بيداريها را مقاومت مردم ما ميدانند، تصريح كرد: هرچه قدر فتنه عليه كشور ما بيشتر شود نشان ميدهد ما تاثيرگذارتر و قدرتمندتر شدهايم و معادلات را به هم زدهايم به همين دليل است كه دست به ترور ميزنند تا شايد اين گونه بتوانند مانع پيشرفت كشور ما شوند؛ اما اشتباه ميكنند. آنها ويژگيهاي ملت را نشناختهاند. اگر كسي بخواهد ملت ما را بشناسد بايد فرهنگ عاشورا را خوب بشناسد و ايام محرم و صفر را در ايران ببيند. آنها در محاسبات خود اشتباه ميكنند.
دستيار ويژه وزير امور خارجه با بيان اين كه جريان مقاومت امروز در منطقه قدرتمند شده است، گفت: رژيم صهيونيستي ديگر نميتواند طرحهاي خود را در منطقه به پيش ببرد. منطقه ما دچار تحول جدي شده است. ما ديگر تنها نيستيم اما طرف مقابل ما بسيار ضعيف شده است.
مهمانپرست اضافه كرد: غرب ميخواهد درگيريها را در منطقه متوجه كشورهاي منطقه عليه يكديگر كند اگر موفق شوند درگيري را به درگيري ايران و اعراب يا شيعه و سني تبديل كنند كاملا احساس پيروزي ميكنند زيرا در اين صورت دشمن اصلي را از آمريكا و رژيم صهيونيستي به ايران تبديل كردهاند.
وي تاكيد كرد: ما بايد هوشيار باشيم و توطئه را شناسايي كنيم؛ نبايد احساساتي عمل كرد. بايد باهوش و درايت كار را به پيش برد و فتنهها را شناسايي كرد.
سخنگوي وزارت خارجه با بيان اين كه وحدت و انسجام، رهبري شجاع و آگاه، ملت و همچنين آرمان مقدس و اصول و ارزشهاي الهي سه عامل مهم در پيروزي انقلاب بودهاند، بر ضرورت حفظ اين سه عامل تاكيد كرد و گفت: آمريكا و غرب در آستانه انتخابات فشارها و تحريمها را بر ايران متمركز كرده است تا نارضايتي ايجاد كند و به گونهاي تبليغ كند كه مردم از نظام دلسرد شدهاند. بايد مراقب اين توطئهها باشيم.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي كشورمان همچنين در پاسخ به پرسشي درباره مواضع تركيه در قبال ايران گفت: ايران و تركيه تعاملات خوبي با يكديگر دارند، معتقديم مشاركت همه كشورهاي منطقه ميتواند مشكلات را برطرف كند و تاكنون همه اين موضوعات از طريق تماسهاي مستقيم و رايزنيها دنبال شده است و نسبت به اين همكاريها و توسعه آن تاكيد داريم. ممكن است بر بعضي موضوعات اختلاف نظراتي بين ايران و تركيه باشد اما به دليل روابط صميمانه و استراتژيك بين دو كشور تاكنون همه اين موضوعات از طريق تماسهاي مستقيم و رايزنيها دنبال شده است و نتايج خوبي داشته است. ما نسبت به موثر بودن اين رايزنيها در حل مشكلات منطقه بسيار خوش بين هستيم.
او در ادامه در پاسخ به پرسش ديگري درباره همكاريهاي ايران و روسيه گفت: روسيه به اندازه وزن خود ميتواند در معادلات منطقه تاثيرگذار باشد. حركتي كه در روسيه شاهد آن هستيم به ويژه با تحولاتي كه در انتخابات رياست جمهوري و آينده روسيه شاهديم، حضور موثرتر روسيه در معادلات منطقه و بينالملل را خواهيم ديد و اميدواريم روسيه هم از توان و وزن خود در جهت مقابله با بيعدالتيها و زيادهخواهيهاي كشورهاي غربي به ويژه آمريكاييها استفاده كند.
مهمانپرست تاكيد كرد: مواضع رسمي خارجي ايران در سه سطح مقام معظم رهبري، رياست جمهوري و وزير خارجه مطرح ميشود. از آن جا كه در كشور ما اظهارنظر آزاد است، افراد مختلف ميتوانند نظرات شخصي خود را بيان كنند.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي كشورمان درباره تلاش غرب براي اعمال برخي تحريمها عليه ايران در حوزه نفت گفت: ما به هيچ از تحريمها استقبال نميكنيم؛ به هر حال تحريمها ممكن است مشكلاتي را ايجاد كند، اما وقتي ميبينيم ميخواهند ما را به اين شكل تحت فشار قرار دهند بايد از آن به عنوان فرصت استفاده كنيم. ما در مقابل اين تحريمها كه ناعادلانه و غيرقانوني است از حق خود كوتاه نميآييم؛ هرچند در اين 32 سال به خاطر اين فشارها سرعت رشد ما بيشتر شده است.
وي اضافه كرد: آنها ميگويند ما نفت و بانك مركزي ايران را تحريم ميكنيم. ما ميگوييم اگر اين تهديد آخر را انجام دهيد بايد متوجه باشيد اين تهديد هم اثر نكند ديگر هيچ چيزي نداريد كه ملت ما را با آن تهديد كنيد. همانطور كه امروز درباره همين تهديدات نيز ميان خودشان اختلاف وجود دارد.
مهمانپرست با تاكيد بر اين كه آنها نميتوانند كشوري مانند ايران كه داراي بزرگترين ذخاير نفت و گاز دنيا است را تحريم كنند گفت: آمريكاييها برخي از رقباي اقتصادي خود را فريب ميدهند. آنها كشورهاي مانند هند، چين، كره و ژاپن را فريب ميدهند زيرا مجبورند به خاطر اهداف سياسي آمريكا و چند كشور غربي به بهاني تحريم ايران منابع انرژي خود را از ايران به سمت كشورهايي ببرند كه به صورت كوتاه مدت ميتوانند منافع آنها را تامين كنند. آمريكاييها ميخواهند به شكل ظريفي رقباي اقتصادي خود را حذف كنند و اين موضوع به هوشياري اين كشورها نياز دارد.
وي ادامه داد: كشورهايي ميتوانند بر رشد اقتصاديشان حساب كنند كه به منابع پايدار انرژي به صورت مطمئن ارتباط داشته باشند.
سخنگوي وزارت خارجه اضافه كرد: كشورهايي كه در آسيا آينده خوبي دارند حاضر نيستند منافع مليشان را در راه اهداف سياسي نامشروع آمريكا و برخي كشورهاي غربي قرباني كنند.
مهمانپرست تاكيد كرد: بخشهاي خصوصي كشورها فعاليت اقتصادي خود را دنبال ميكنند و به دنبال منافعشان هستند ممكن است تا حدي فشارهاي سياسي را تحمل كنند اما نه به قيمت ورشكستگي. ضمن اين كه بسياري از شركتهاي حاضر نيستند رابطه اقتصاديشان را با ايران از دست بدهند زيرا از طريق ايران به كشورهاي ديگر ارتباط دارند.
وي افزود: به اين سادگي نميتوان كشور بزرگي مانند ايران را در طولاني مدت تحت فشار قرار داد؛ محدوده اين فشارها مدت زماني خاصي است.
دستيار ويژه وزير خارجه همچنين درباره راهاندازي نيروگاه بوشهر نيز گفت: نيروگاه بوشهر تا يكي دو ماه آينده به ظرفيت اصلي خود ميرسد.
چی میشد به جای اینکه با تشر بگید ما تنگه هرمز رو میبندیم، میومدید و زیرکانه عمل میکردید و در اظهار نظرات خود میگفتید ایران خود را ملزم به حفظ امنیت منطقه خلیج فارس میداند و امنیت خلیج فارس تحت کنترل ایران است و نمیگذارد دزدان دریایی و مخلین آرامش منطقه در این قسمت نفوذ کنند.
با این نوع اظهار نظر هم در بین افکار عمومی جهان خوب جلوه میکردیم و هم اینکه سران کشورها خود متوجه منظور ایران می شدند…. به این ترتیب سران کشورها حساب خود را می کردند و در مقابل عوام از این حرکت ایران خوششان می آمد.