زمان از دست برود اصلاح طلبان حذف می شوند، علت عدم حضور خاتمی در انتخابات، خاطره ترکان از دروغ های کوچکی که به امام(ره) گفته شد، مخارج تبلیغاتی غیر از کمک مردم دزدی است، کاندیداها نمی توانند پانتومیم اجرا کنند، برای شور انتخاباتی باید شرایط موجود را نقد کنند و نمی شود اصلاح طلبان بعد از 6 ماه بگویند یا خاتمی یا هیچ؛ از مهمترین محورهای گفتگوی مشروح خبرنگار مهر با محمد شریعتمداری است.

به گزارش جهان، محمد شریعتمداری وزیر بازرگانی دولت اصلاحات از کاندیداهای این دوره انتخابات ریاست جمهوری است. وی عضو جمعیت دفاع از ارزشهای انقلاب اسلامی و از حامیان محمدی ری شهری در انتخابات دوم خرداد ۱۳۷۶ بود واز اوخر دولت خاتمی مشاور مقام معظم رهبری در شورای راهبردی روابط خارجی است.

او که در دوران بیش از پنج ساله دولت احمدی نژاد سیاست سکوت رسانه‌ای را در پیش گرفته بود با  تصمیم دولت در اجرای قانون هدفمند سازی یارانه ها  در رسانه‌ها ظاهر شد و با طرفداری از احمدی نژاد در رابطه با طرح هدفمندی یارانه‌ها اظهارنظر کرد. اما امروز او که خود را کاندیدایی با مهارت در دو حوزه اقتصاد و سیاست خارجی می داند، اعتقاد دارد امروز اقتصاد کشور به  نظام بین الملل وابسته شده و این چسبندگی اقتصاد داخلی به سیاست های جهانی را یکی از بزرگترین خطاهای دولت احمدی نژاد می داند.

شریعتمداری ضمن انتقاد از سرگردانی و عدم تصمیم گیری صریح و مشخص اصلاح طلبان برای انتخابات ریاست جمهوری می گوید: نمی شود اصلاح طلبان بعداز شش ماه بگویند یا خاتمی یا هیچ و این کار موجب از دست رفتن زمان و حذف جریان چپ از جامعه سیاسی کشور خواهد شد. این کاندیدای جریان اصلاحات با اشاره به خدماتش در دولت اصلاحات در واکنش به آن دسته از اصلاح طلبانی که او را اصلاح طلب نظام می نامند گفته است: من که 8 سال وزیر خاتمی بوده ام را اصلاح طلب نمی دانند پس چه کسی را اصلاح طلب می دانند.

وی اعتقاد دارد: اصلاح طلب کسی است که نظام را در قواره و چارچوب فعلی اش قبول دارد و به دنبال اصلاح روز به روز و نو به نو در آن است و اگر کسی رویکردی غیر از این داشته باشد اصلاح طلب نیست بلکه انحلال طلب است.

وزیر دولت اصلاحات همچنین در مورد برنامه اش برای دولت آینده اذعان داشته است: برنامه ام همراه با توهم و ساختارشکنی نیست. برخلاف برخی ها که شعار اصلاح مدیریت جهانی میدهند من این موضوع را مربوط به قوه مجریه نمی دانم و سعی کرده ام در چارچوب ساختارهای نظام و بر اساس نقاط اشتراک تمام کاندیداهای ریاست جمهوری ادوار گذشته تدوین برنامه کنم.

خلاصه گفتگوی مهر با محمد شریعتداری را در ادامه می خوانیم:

برآورد شما از فضای سیاسی کشور چیست و شور و نشاط انتخاباتی  انتخابات 92 را چطور ارزیابی می کنید؟

این دوره از انتخابات مانند ادوار گذشته گرم و آتشین نیست. امیدوارم بعد از ایام تعطیلات نوروز و خارج شدن سردی از طبیعت و آمدن گرمای آرامبخش بهار نشاطی لازم در فضای سیاسی کشور نیز به وجود آید.

عدم چالش میان گروههای سیاسی موجب سردی انتخابات شده است

علت این سردی چیست؟

بخشی از آن بر می گردد به مسائلی که بعد از انتخابات گذشته به وجود آمد و موجب عدم حضور جدی گروه های سیاسی در عرصه فعالیت های سیاسی شد؛ چراکه در دوره پیشین چالش هایی که میان گروه های سیاسی وجود داشت موجب گرمای انتخابات شد اما در این دوره این چالش ها وجود ندارد.

جریان اصلاحات که یک قطب انتخابات است مانند اصولگرایان انتخابات را جدی نگرفته اند و سردی را در جریان اصلاحات بیشتر می بینیم. با وجود آنکه چند کاندیدا در این جریان مطرح هستند هنوز برنامه خاصی ندارند و یا برخی از این گروهها تنها برحضور خاتمی تاکید دارند.

به لحاظ تعداد کاندیداهای انتخاباتی، کسانیکه از جبهه اصلاحات قصد دارند در انتخابات شرکت کنند اسامی زیادی امروز در سپهر سیاست ایران مطرح است و گاهی اوقات خودشان هم از این تکثر کاندیداها احساس نگرانی می کنند.

اما خوب برخی از گروهها اعتقاد دارند کاندیدایی که امکان مشارکت حداکثری و خیلی فعال را در جبهه اصلاحات فراهم کند خاتمی است؛ اما خود آقای  خاتمی هم خیلی انگیزه دفاع از این نظریه را نداشتند و قبول نکردند که در انتخابات شرکت کنند.

گفته می شود خاتمی برای مصون ماندن از تهاجمات و تبلیغات منفی احتمالی و عبور از فیلتر شورای نگهبان سکوت کرده است و احتمالا در ایام نزدیک ثبت نام ، کاندیداتوری خود را اعلام خواهد کرد.

این ساده انگاری است که فکر کنیم شورای نگهبان تازه امروز می خواهد خاتمی را بشناسد و اگر خاتمی چهار کلمه حرف بزند با نزند می تواند از فیلتر شورای نگهیان عبور کند لذا این تحلیل خیلی ضعیف است . آقای خاتمی فعالیت سیاسی اش روشن است وتند و کندش را همه دیده اند و می توانند یک ارزیابی از مواضع سیاسی ایشان داشته باشند .

خاطره ترکان از دروغ های کوچکی که به امام(ره) گفته شد

آقای ترکان گفته بودند: “من در صنایع دفاع خدمت می كردم، آخر های جنگ بود وخیلی فشار روی ما زیاد شده بود و محدودیت منابع در ساخت سلاح داشتیم خیلی ها مراجعه می کردند می گفتند جنگ را تمام كنید، نمی شود ادامه داد. كم كم این جو خیلی سنگین شد. اما امام (ره) در آن شرایط فرمودند مخالف با جنگ، مخالف با خدا و رسول خداست.  من چهار ستون بدنم لرزید و دریافتم که  این مخالفت های ما با جنگ، مخالفت با خداست. تصمیم گرفتم بر روی کاغذ این شعار را بنویسم و بالای میزکارم بزنم که هرکس به اتاقم آمد آنرا ببیند تا در مورد پایان جنگ صحبت نکند . از این روز تا روزی که امام (ره) فرمودند من جام زهر را نوشیدم کمتر از 27 روز طول کشید. اما این دو جمله خیلی با یکدیگر متفاوت بود.دلیل آن این بود که ما دروغ کوچک به امام(ره) زیاد گفتیم. دائم می گفتیم مشکلی نداریم می توانیم ادامه دهیم و … . بعد مجبور شدیم یک راست بزرگ بگوئیم و آن این بود که دیگر نمی توانیم ادامه دهیم.”

شنیده شده است به شما لقب اصلاح طلب  نظام در درون جریان اصلاحات می دهند در مورد این موضوع توضیح دهید.  چرا شما را زیاد منتسب به جریان اصلاحات نمی دانند؟

من کمی در این انسان شناسی ها  درمانده ام. هشت سال در دوران آقای خاتمی وزیر بودم که موسوم شدیم به دولت اصلاحات و زمانی که با آقای خاتمی صحبت می کردیم به شوخی می گفت نمی دانم چه کسی اسم ما را اصلاحات گذاشت؛ لذا این امر تکلیف را مشخص می کند.

من با اصلاح طلبان کار دارم نه انحلال طلبان

اصلاح طلب یعنی کسی که جمهوری اسلامی را در همین قواره ای که هست قبول دارد و در عین حال اعتقاد دارد که باید روز به روز این نظام همراه با تحول و اصلاح باشد تا بتواند در نظام سیاسی بین الملل ادامه یک حیات مقتدارانه داشته باشد. این نگاه شایسته ای است که من طرفدار آن هستم که البته باید در چارچوب خرد و عقلانیت باشد. اپوزیسیون منتقد جزء اصلاحات نیست کسانیکه نظام و چارچوب های آنرا قبول ندارند اصلاح طلب نیستند انحلال طلبند. بنابراین آنان که انحلال طلبند ما با آنان کار نداریم، ما تنها با اصلاح طلبان کار داریم.

با تکثر کاندیداها قومیت گرایی تقویت می شود

با تكثر كاندیدها از مردم فرصت یك حضور عالمانه را می گیریم و قومیت گرایی را تقویت می كنیم. مثلاً ترك ها می روند پشت سر یك آذری زبان و لرها می روند پشت یك كاندیدا از جامعه خودشان. بنابراین حركت در این زمینه غلط است بنابراین باید تعداد کاندیداها محدود شود. ما باید كار شورای نگهبان را آسان كنیم هر چه گروه های سیاسی درست عمل كنند این فشار بر شورای نگهبان كمتر می شود. اگر تعداد معدودی ثبت نام كنند قطعاً تعداد رد صلاحیت شدگان نیز خیلی كمتر و یا اصلاً رد صلاحیت نخواهیم داشت؛ لذا مذاكرات من بیشتر در این زمینه ها بوده است.

مهمترین خطری كه در آستانه انتخابات احساس می كنید چیست؟ و پیش بینی شما از خطرهای احتمالی سال جاری چیست؟

ما در سال جاری در دو عرصه كار بزرگ در دست داریم یكی در عرصه سیاست خارجی و مذاكرات هسته ای است و طبیعتاً هرچه اجماع در داخل و یكپارچگی در صنوف مردم و مسئولان بیشتر باشد مذكرات ما قویتر صورت می گیرد .از طرف دیگر انتخابات در پیش است و شور و نشاط انتخاباتی ایجاب می کند که تضارب دیدگاهها و نقدها در فضای انتخابات وجود داشته باشد.  اساساً كسانی كه در انتخابات شركت می كنند نمی توانند پانتومیم اجرا كنند باید حرف بزنند و وقتی كه می خواهند حرف بزنند نمی توانند در مورد دولت قاجار صحبت كنند باید دولت فعلی را نقد كنند و بگویند وضع مردم در شرایط حاضر چگونه است.

من همیشه دنبال یك سوال هستم و آن این است كه كاری كه من می كنم برای روشنگری است و برای اینكه مردم به انتخاب احسن برسند و یا تنها دعوت به خود است كه یك نوع تزاحمی هم در ذات با یكدیگر دارند كه این نیازمند تفاهم و همدلی و وفاق داخلی است و آن یكی نیازمند یك انشقاق است.

توصیه شما به گروه های سیاسی و كاندیداها چیست كه بتوانند از این آزمون سربلند بیرون بیایند.

من به كسی توصیه ای ندارم اما توصیه ام به خودم این است كه انشاء الله رضای خدا را در كارهایمان در نظر بگیریم. اخلاق مدار زندگی كردن وظیفه همه ماست؛ اما آموزش اخلاقی دادن وظیفه علما است بنابراین من نمی توانم به دیگران توصیه ای داشته باشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *